Hirvi- ja eläinkolarit lisääntyvät elokuun lopussa

12.08.2024 12:00

Hirvikolareita sattuu Pohjois-Suomessa jo elokuusta alkaen. Iltojen pimetessä hirvet alkavat liikkumaan enemmän.

 

Pimeässä ajaessa heikosti toimivat valot voivat johtaa onnettomuuksiin. Hyvin toimivat valot taas parantavat näkyvyyttä ja vähentävät onnettomuusriskiä.

Hirvet liikkuvat syksyllä

Syyskuussa asteittain alkava metsästyskausi ja hirvien vaellus talvehtimisalueille marras-joulukuussa lisäävät liikenne­onnettomuuksien riskiä merkittävästi.

 

Hirvikolareita tapahtuu eniten auringonlaskun- ja nousun aikaan. Erityistä varovaisuutta on siis noudatettava aamulla seitsemän ja yhdeksän välillä sekä illalla viiden ja kahdeksan välillä.

 

Riski törmätä hirveen on erityisen suuri alueilla, joilla hirviaidat päättyvät tai alkavat. Vanhemmat hirvet ovat tottuneet ylittämään tien yleensä samasta paikasta, jolloin hirvivaara-alueet ovat todellisia riskipaikkoja.

 

Varmista ajonopeus hirvivaara-alueilla

Sopiva ajonopeus lisää reagointiaikaa ja vähentää loukkaantumisen riskiä onnettomuudessa.

 

Lisäksi tietoisuus hirvieläinten liikkumisesta ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat keskeisiä hirvikolarien välttämisessä.

 

Ajovalojen merkitys

Oikein toimivat auton valot auttavat havaitsemaan eläimet jo kaukaa, mikä auttaa säästämään kallisarvoisia sekunteja jarrutustilanteissa.

 

Ota tavaksi kesän jälkeen tarkastaa ja ajovalot puhdistaa ajovalot säännöllisesti. Pidä myös ylimääräistä pesunestettä mukana.

 

Huolehdi autosi ajovaloista

Elokuun lopulla alkava pimeys lisää liikenteen vaaroja. Huonot auton valot voivat johtaa vakaviin seurauksiin, mutta hyvin toimivat valot auttavat havaitsemaan tiellä liikkujat ajoissa ja säästämään jarrutustilanteissa tärkeitä sekunteja.

 

Syksyllä on hyvä tapa puhdistaa ajovalot säännöllisesti ja pitää ylimääräistä pesunestettä mukana. Oikein toimivat valot parantavat näkyvyyttä ja vähentävät onnettomuusriskiä.

 

Varmista myös, että perheenjäsenet osaavat käyttää ajovaloja oikein. Päivävaloilla et havaitse jalankulkijoita tai heijastimia. Jos takavalot eivät toimi, perässä ajavat autot eivät välttämättä näe sinua pimeässä tai huonolla säällä.

 

Tärkeitä vinkkejä turvalliseen ajamiseen syksyllä:

  1. Tutustu kaukovalojen käyttöön: Uudemmissa malleissa voi olla automaattinen kauko- ja lähivalojen vaihto.
  2. Puhdista valot säännöllisesti: Lika tai huurtunut pinta voi heikentää näkyvyyttä. Muista tämä etenkin talvella, koska led ei lämpeä ja sulata ajovalon pintaan kertyvää jäätä ja lunta.
  3. Älä yhdistä lähivaloja ja kurvivaloja ilman sumua: Tämä voi heikentää syvyysnäköä.
  4. Käytä parkkivaloja pysäköidessä: Ne parantavat näkyvyyttä muille kuljettajille.
  5. Varmista kaikkien valojen toimivuus: Pyydä apua takavalojen tarkistamiseen.
  6. Korjauta himmeät etuvalojen lasit: Käy korjaamolla arvioimassa tilanne.
  7. Pidä varoituskolmio ja heijastinliivit autossa: Hätätilanteissa näkyvyys on tärkeää. Huolehdi, että heijastinliivi on saatavilla jokaiselle matkustajalle.
  8. Tarkista kaukovalokytkimen oikea asento: Automaattivalojen käyttäjien tulee varmistaa, että valokytkin on oikeassa asennossa.
  9. Varmista molempien lähivalojen toimivuus: Jos vasen lamppu ei toimi, auto voidaan sekoittaa moottoripyörään, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita.
  10. Muista, että näkyvyys on kaksisuuntaista: ei riitä, että sinä näet, tee myös itsesi nähdyksi.

Tutustu myös Riistakeskuksen videoon (4min), jossa kerrotaan miten eläinten ja autojen onnettomuudet voitaisiin ehkäistä.

 

REDGO Hinaus- ja tiepalvelut

Apua autolijan ongelmiin syksyn pimeydessä

Syksyn pimeydessä ja hirvikolareiden riskiaikana on tärkeää, että autoilijat voivat luottaa siihen, että apu on aina lähellä.

 

REDGO Tieturva on palvelu, joka on suunniteltu erityisesti autoilijoille, jotka arvostavat turvan tunnetta ja mielenrauhaa.

 

Onnettomuus tai tekninen vika voi keskeyttää matkan yllättäen, mutta REDGO Tieturvan avulla varmistat, että päivä jatkuu ilman ongelmia ja saat nopeasti ja helposti tarvittavan avun.

Tutustu