REDGOn International Harvester KB-3 museohinaus­auto

Kaikki muistavat tuon sympaattisen hinausauton Pixarin menestyselokuvasta "Autot". Hinausauto nimeltään Martti on lojaali ja avarakatseinen ystävä, johon voi aina luottaa vaikeassa tilanteessa.

 

Martti ei kuitenkaan ole vain elokuvahahmo, vaan se perustuu todelliseen International Harvesterin KB-3 -sarjan kuorma-autoon, joka on osa autohistorian harvinaisuuksia.

 

International Harvester KB-3:n historia

International Harvester Company, joka tunnetaan myös nimellä IHC, aloitti K- ja KB-sarjan kuorma-autojen valmistuksen 1940-luvulla. KB-sarja, johon myös Martti kuuluu, lanseerattiin vuonna 1947.

 

KB-3-mallin kuorma-autoja valmistettiin sotavuonna 1941 vain reilut 10 000 kappaletta. Niistä monikaan ei ole säilynyt tähän päivään asti. Näistä kuorma-autoista valmistettiin useita eri versioita, kuten lavakuormureita, tankkiautoja ja maatalouden ajoneuvoja.

 

Martti on kuitenkin erityinen, sillä se on alusta alkaen suunniteltu hinausautoksi ja on säilynyt sellaisena tähän päivään asti.

 

Harvinainen hinausauto entisöitiin huolella

Martti valmistui Yhdysvalloissa vuonna 1941 International KB-3 -alustalle. Tämä hinausauto on varustettu alkuperäisellä Manleyn valmistamalla puomistolla ja vinssillä, mikä tekee siitä entistä arvokkaamman harvinaisuuden.

 

International Harvester KB-3 hinausauto on tuotu Suomeen vuonna 1988, kun silloisen Hinausliike Rosqvistin omistaja Esa Pyyhkäläinen hankki sen.

 

Täydellinen entisöinti suoritettiin vuosina 1990-1992. Auto rekisteröitiin museorekisteriin vuonna 1992.

 

Entisöinnissä Martti palautettiin alkuperäiseen loistoonsa. Se on edelleen samassa kunnossa kuin museorekisteröinnin aikaan, lukuun ottamatta ulkoväriä ja uutta teippausta.

 

Omistus on pysynyt samassa yrityksessä, vaikka Hinausliike Rosqvist on sittemmin siirtynyt Falckin omistukseen, ja Falckista on tullut REDGO, joka on nykyinen omistaja.

 

Mobilian Automuseosta klassikkoautonäyttelyihin ja tapahtumiin

Viimeiset reilut kymmenen vuotta Martti on ollut näytillä Mobilian automuseossa Kangasalla, missä se on kerännyt ihailijoita. ollut osana vuosinäyttelyitä ja kertonut tarinaansa auton historiasta kiinnostuneille.

 

Nyt Martti on tuotu omaan säilytykseen ja suunnitelmissa on kierrättää sitä klassikkoautonäyttelyissä, kun aikataulut sen sallivat.

 

Tämä hieno pala autoilun historiaa on ehdottomasti esittelyn arvoinen ja tarjoaa katsauksen aikaan, jolloin hinausautot olivat paitsi käytännöllisiä työkaluja myös hienoja esimerkkejä insinööritaidosta ja muotoilusta.

International Harvester KB-3 hinausauto Martti on paljon enemmän kuin vain elokuvahahmo. Se on elävä todiste menneestä aikakaudesta ja esimerkki siitä, kuinka autoja on käytetty moniin eri tarkoituksiin historian saatossa.

 

Martti on yhä edelleen loistokunnossa ja jatkaa elämäänsä klassikkoautona, joka kertoo tarinaa menneiltä vuosikymmeniltä.

Näemme varmasti Marttia tulevissa klassikkoautonäyttelyissä ja tapahtumissa ympäri Suomen. Se tulee jatkossakin olemaan ylpeyden aihe sekä omistajalleen että kaikille autoharrastajille. 

 

Haluatko REDGOn museohinausauton tapahtumaasi? Ole yhteydessä niin jutellaan lisää!

 

Päivitetty 19.7.2024